Vad är LCHF?

LCHF är akronym för "Low Carb/High Fat" (lite kolhydrater/mycket fett, för att göra en snabb översättning).

Som namnet antyder går det alltså ut på att dra ned på kolhydraterna i kosten och öka på fettet. "Varför då?" är kanske en befogad fråga. Svaret blir att kolhydrater snabbt omvandlas till glukos vilket höjer insulinvärdet i blodet vilket i sin tur även gör att kärl och vävnader skadas. Enligt Annika Dahlqvist ska man bli både friskare, smalare och må bättre av denna kost.

I praktiken innebär detta att man äter mycket av:
  • Animaliska och ekologiska produkter (mejeriprodukter såsom mjölk, filmjölk, ost, fetaost, smör, majonäs osv.
  • Alla typer av kött: kyckling, fisk, fläsk, nöt osv.
  • Grönsaker som växer ovan jord (dessa innehåller färre kolhydrater)
  • Ekologiskt odlade ägg (de innehåller mer omega 3 än de som inte är ekologiskt odlade)
En tumregel kan vara att inte äta födoämnen som innehåller mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram.

Vidare innebär det att man bör undvika:
  • Majsprodukter
  • Korv och charkprodukter
  • Margarin
  • RIs, potatis, pasta
  • Bröd

Har du någon information om LCHF, egna erfarenheter, frågor eller bara tankar? Delge dem gärna nedan.

Texten uppdateras löpande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback