Vad är LCHF?
LCHF är akronym för "Low Carb/High Fat" (lite kolhydrater/mycket fett, för att göra en snabb översättning).
Som namnet antyder går det alltså ut på att dra ned på kolhydraterna i kosten och öka på fettet. "Varför då?" är kanske en befogad fråga. Svaret blir att kolhydrater snabbt omvandlas till glukos vilket höjer insulinvärdet i blodet vilket i sin tur även gör att kärl och vävnader skadas. Enligt Annika Dahlqvist ska man bli både friskare, smalare och må bättre av denna kost.
I praktiken innebär detta att man äter mycket av:
Vidare innebär det att man bör undvika:
Har du någon information om LCHF, egna erfarenheter, frågor eller bara tankar? Delge dem gärna nedan.
Texten uppdateras löpande.
Som namnet antyder går det alltså ut på att dra ned på kolhydraterna i kosten och öka på fettet. "Varför då?" är kanske en befogad fråga. Svaret blir att kolhydrater snabbt omvandlas till glukos vilket höjer insulinvärdet i blodet vilket i sin tur även gör att kärl och vävnader skadas. Enligt Annika Dahlqvist ska man bli både friskare, smalare och må bättre av denna kost.
I praktiken innebär detta att man äter mycket av:
- Animaliska och ekologiska produkter (mejeriprodukter såsom mjölk, filmjölk, ost, fetaost, smör, majonäs osv.
- Alla typer av kött: kyckling, fisk, fläsk, nöt osv.
- Grönsaker som växer ovan jord (dessa innehåller färre kolhydrater)
- Ekologiskt odlade ägg (de innehåller mer omega 3 än de som inte är ekologiskt odlade)
Vidare innebär det att man bör undvika:
- Majsprodukter
- Korv och charkprodukter
- Margarin
- RIs, potatis, pasta
- Bröd
Har du någon information om LCHF, egna erfarenheter, frågor eller bara tankar? Delge dem gärna nedan.
Texten uppdateras löpande.
Kommentarer
Trackback